در هر کسب و کاری برای بقا و موفقیت باید خواسته های مشتری را دریافت و درک کنیم. سپس تمامی توان خود را در جهت برآورده کردن آنها بکار گیریم. در جهان امروز تنها شرکت هایی موفق هستند که به بهترین وجه پاسخگوی نیاز مشتری باشند.

در دیدسبز  با توجه به حساسیت حوزه ی پاتولوژی و ارتباط مستقیم آن با آینده ی افراد ، چگونه مدت زمان پروسه ی تشخیص را به حداقل و دقت تشخیص را به حداکثر برسانیم؟

لازم به توضیح است با توجه به روش تشخیص انواع سرطان ها ، میزان حساسیت در این زمینه بالا بوده و طولانی بودن پروسه ی تشخیص با توجه به وضعیت جسمی و روحی بیمار میتواند عواقب جبران ناپذیر داشته باشد. شرکت دیدسبز همواره در صدد کاهش بازه ی زمانی هر چه بیشتر این پروسه در کنار افزایش دقت تشخیص نوع بیماری میباشد از این رو علاوه بر طراحی و تولید دستگاه های میکروتوم مکانیکی ، روتاری ، نیمه اتوماتیک و تمام اتوماتیک هوشمند و سایر تجهیزات پاتولوژی، اینبار در تلاش است قدم در راهی جدید برای کاهش زمان تشخیص و افزایش دقت تشخیص بگذارد.

در تامین کیفیت مورد نیاز اولین تکنیک مورد استفاده، کنترل کیفیت توسط شخص سازنده محصول بوده است.سپس سیستم های کنترل کیفیت توسط واحد ها و کارکنانی بجز واحد تولیدی مطرح مشود در هر دو صورت کنترل کیفت بر پایه ی اصل آشکارسازی و جداسازی اقلام معیوب بنا نهاده شده است.

کرایوستات چیست؟

حفظ نمونه های بافت و ارائه یافته های سریع در آسیب شناسی بالینی، بافت شناسی، هیستوپاتولوژی و آزمایشگاه های تحقیقاتی بسیار مهم است. برای انجام این کار می‌توان از یک کرایواستات استفاده کرد که از دماهای برودتی برای انجماد و حفظ بافت‌ها استفاده می‌کند، بنابراین می‌توان آن‌ها را با استفاده از میکروتوم برش داد.

قبل از مطالعه با دستگاه، ابتدا بافت ها باید آماده شوند. هنگام کار با بافت‌ها،  ممکن است ذوب شوند، چروک شوند، ترک بخورند، پاره شوند، یا به‌شکل دیگری تحلیل بروند و آسیب ببینند که روند تشخیص را تحت تاثیر قرار دهد. کرایوسکشن بهترین گزینه برای کاهش میزان این آسیب ها در بافت میباشد. برای جاسازی بافت قبل از برش، باید از مواد شیمیایی، یا چسب مخصوص جاسازی در دمای بهینه برش (OCT) استفاده شود.

 

روند طراحی و توسعه :

 

 

گام 1:

ایده ی اولیه

 

چگونه مدت زمان پروسه ی تشخیص را به حداقل و موازی با آن دقت تشخیص را افزایش دهیم؟

 

گام 2:

آنالیز امکانسنجی ایده

کرایوستات‌ها برای نگهداری نمونه‌های منجمد، برش بسیار نازک بخش‌های بافت برای بازرسی میکروسکوپی و ارائه تشخیص سریع بیماری ها، به یک محیط برودتی نیاز دارند.

 

گام 3:

طراحی نمونه اولیه

“دمای برودتی” طیفی از دماها را از حدود 150- درجه سانتیگراد (238- درجه فارنهایت) تا صفر مطلق (273- درجه سانتیگراد یا -460 درجه فارنهایت) توصیف میکند. این محدوده دما جایی است که تحرک مولکولی نزدیک به توقف کامل است.برای اینکار یک محفظه انجماد و گاز برودتی برای ثابت نگه داشتن دمای کرایوستات استفاده می شود.

 

گام 4:

آزمون و خطا

برای رسیدن به این دمای بسیار پایین ، کرایواستات‌ها از انواع تکنیک‌های خنک‌کننده مانند هلیوم مایع یا حمام نیتروژن مایع استفاده می‌کنند. همچنین ممکن است با استفاده از مایعات برودتی آرگون، اکسیژن یا نیتروژن خنک شود.

 

گام 5 :

بررسی و رفع اشکال اولیه

بررسی مشکلات فنی نمونه ی اولیه ، آزمون و خطای اولیه ، یافت مشکلات احتمالی ثانویه و تعریف راه حل های رفع دقیق مشکلات

 

گام 6 :

اخذ نتیجه ی اولیه

بررسی نتایج به دست آمده. آیا نمونه ی اولیه از لحاظ شکل ظاهری ، طراحی ارگونومیک، ویژگی های فنی، عملکرد و … قابل قبول میباشد؟ 

گام 7:

صحه گذاری نهایی

تاریخ : 1400/12/05

 

گام 8 :

امکانسنجی تولید

برای تولید انبوه هر محصول به صورت جداگانه نیاز به ایجاد زیر ساخت های مخصوص آن محصول میباشد. بررسی و مطالعه ی زیر ساخت های موجود و اقدامات اطلاحی و ایجادی زیر ساخت های مورد نیاز از اقدامات صورت گرفته در این بخش میباشد.