سرطان پوست

ملانوما

سرطان پوست چیست؟

سرطان پوست شامل رشد غیر طبیعی سلول های پوستی است که معمولا به دلیل قرار گرفتن در برابر اشعه مستقیم نور خورشید ایجاد میشود. هرچه این سرطان سریع تر تشخیص داده شود درمان آن راحت تر خواهد بود.

معمولا نوع سرطان پوستی که شخص به آن مبتلا میشود براساس ناحیه ی شروع سرطان تشخیص داده میشود. هنگامی که سلول های رنگی پوستمان مبتلا به سرطان شوند ملانوما ایجاد میشود.

در ادامه توضیح خواهیم داد که شایع ترین انواع سرطان پوست کدام اند و چه کسانی مستعد ابتلا به انواع سرطان پوست هستند.

سرطان پوست چه ویژگی هایی دارد؟

سرطان سلول بازال BCC

  • این یکی از شایع ترین انواع سرطان پوست میباشد. BCC اغلب در افرادی که رنگ پوست روشن دارند ایجاد میشود هرچند افراد رنگین پوست و کسانی که رنگ پوست تیره ای دارند نیز ممکن است به آن مبتلا شوند.
  • BCC ها اغلب به شکل یک ضایعه رنگ گوشت، برجستگی های مرواریدی یا تکه های صورتی رنگ پوست هستند.
  • BCCها معمولا پس از سال ها قرار گرفتن در معرض نور آفتاب یا استفاده مکرر از اتاق های سولاریوم و برنزه شدن در محیط های داخلی ایجاد میشوند.
  • BCCها معمولا در نواحی سر، گردن و بازوها رایج هستند. با این حال میتوانند در هر نقطه از بدن از جمله قفسسرطان سلول بازاله سینه، شکم و پاها نیز به وجود بیایند.
  • تشخیص به موقع و درمان زود هنگام آن در توقف رشد این نوع بیماری بسیار اهمیت بالایی دارد. در صورت پیشرفت بیماری BCC ها میتوانند به صورت عمیق رشد کنند و به اعصاب و استخوان ها نفوذ کرده و باعث آسیب و تغییر شکل آنها شوند.

 

 

کارسینوما سلول های سنگفرشی پوست SCC

  • دومین نوع بارز سرطان پوست SCC می باشد. SCCاغلب در افرادی که رنگ پوست روشن دارند ایجاد میشود هرچند افراد رنگین پوست و کسانی که رنگ پوست تیره ای دارند نیز ممکن است به آن مبتلا شوند.
  • SCC اغلب به شکل یک برجستگی صورتی رنگ پوسته پوسته شده یا زخمی است که بهبود می یابد و سپس مجددا باز میشود.
  • SCC اغلب روی پوست هایی که بصورت مکرر در معرض آفتاب قرار دارد مانند لاله ی گوش ، صورت، کارسینومای سلول سنگ فرشیگردن ، بازوها، قفسه سینه و کمر ایجاد میشود.
  • SCC میتواند در عمق پوست نفوذ کرده و باعث آسیب، ایجاد تغییر شکل گردد.
  • تشخیص و درمان به موقع SCC میتواند از گسترش عمیق آن و همچنین سرایت به نواحی دیگر بدن جلوگیری کند.

کارسینوم سلول سنگفرشی نیاز به درمان دارد تا از تهاجمی شدن آن جلوگیری شود. اگر به موقع تشخیص داده شود و به طور مناسب درمان شود، کارسینوم سلول سنگفرشی به ندرت به غدد لنفاوی یا اندام های داخلی گسترش می یابد (متاستاز). با این حال، اگر نادیده گرفته شود، کارسینوم سلول سنگفرشی می تواند باعث تخریب بافت شود یا ممکن است در داخل گسترش یابد و باعث مشکلات جدی سلامتی و حتی مرگ شود.

SCC ممکن است در اثر پیشرفت ضایعات غیر سرطانی پوست نیز ایجاد شود.

گاها شاهد برخی لکه های خشک و پوسته پوسته روی بدن افراد هستیم که به آنها کراتوز اکتینیک (AKs) گفته میشود. AK ناشی از نور آفتاب سرطان پوست محسوب نمیشود. AK یک رشد پیش سرطانی پوست است که میتواند به یک نوع رایج سرطان پوست، کارسینوم سلول سنگ فرشی تبدیل شود.

  • افراد مبتلا به AK معمولا دارای پوست روشن هستند.
  • AKS معمولا در نواحی از پوست که بیشتر در معرض آفتاب قرار دارند مانند گردن، صورت، دست sccها و … ایجاد میشود.
  • از آنجایی که AK توانایی تبدیل به سرطان را دارد درمان آن ضروریست و هر چه سریع تر باید برای درمان آن اقدام کرد.

 

ملانوما

ملانوما به دلیل تمایل به گسترش بالایی که دارد اغلب به عنوان خطرناک ترین نوع سرطان پوست شناخته میشود.

  • ملانوما ممکن است در داخل یک خال که قبلا روی پوست خود داشته اید یا بطور ناگهانی بصورت یک نقطه ی تیره روی پوست ظاهر شود که با بقیه متفاوت است.
  • در این مورد تشخیص و درمان سریع بسیار حیاتی است.
  • شناخت علائم هشدار دهنده در مورد ملانوما میتواند به شما در تشخیص اولیه ی آن کمک کند.

پیشرفت در ملانوما و سایر تحقیقات سرطان پوست

ملانوما

با گذر زمان پیشرفت های زیادی در درمان افرادی که ملانوما در سراسر بدنشان پخش شده است (ملانوم متاستاتیک) حاصل شده است. با این حال، بسیاری از مردم هنوز از جدیدترین داروها سود نمی برند، و برخی دیگر اغلب پس از درمان موفقیت آمیز اولیه، بدتر میشوند و بیماری عود میکند.

درمان ملانوما

جراحی استاندارد برای درمان ملانوما همچنان در مراحل اولیه است و ممکن است به عنوان بخشی از درمان برای بیماری های پیشرفته تر مورد استفاده قرار گیرد. با این حال، محققان اکنون بر روی توسعه درمان‌هایی متمرکز هستند که مستقیماً جهش‌های خاص در سلول‌های ملانوما را هدف قرار می‌دهند یا سیستم ایمنی بدن را برای حمله به ملانوما مهار می‌کنند.

هر دوی این رویکردها – درمان های هدفمند و ایمونوتراپی – منجر به بهبود چشمگیری در بقای بیماران مبتلا به ملانوم پیشرفته در دهه گذشته شده است. محققان به کشف راه هایی برای موثرتر کردن این درمان ها برای بیماران بیشتر ادامه می دهند.

هر دوی این رویکردها – درمان های هدفمند و ایمونوتراپی – منجر به بهبود چشمگیری در بقای بیماران مبتلا به ملانوم پیشرفته در دهه گذشته شده است. محققان به کشف راه هایی برای موثرتر کردن این درمان ها برای بیماران بیشتر ادامه می دهند.

درمان های هدفمند

درمان‌های هدفمند از داروها یا مواد دیگر برای شناسایی و حمله به انواع خاصی از سلول‌های سرطانی با آسیب کمتر به سلول‌های طبیعی استفاده می‌کنند. حدود نیمی از افراد مبتلا به ملانوما دچار متاستاز شده اند یا نمی توان با جراحی آن را خارج کرد (ملانوم غیرقابل برداشت)، دارای جهش در ژن BRAF است که پروتئین B-Raf را تولید می کند. این جهش ها می توانند منجر به رشد سلول های ملانوما گردد.

داروهایی ساخته شده اند که اثرات این پروتئین های B-Raf تغییر یافته را مسدود می کنند. شش دارو از این قبیل در حال حاضر برای افراد مبتلا به ملانوم متاستاتیک یا غیرقابل برداشت که دارای جهش در ژن BRAF هستند تأیید شده است: مانند ومورافنیب (زلبوراف)؛ ترامتینیب (مکینیست)؛ اگرچه این داروها ممکن است در ابتدا موثر باشند، اما اکثر افراد در عرض یک سال نسبت به آنها مقاومت پیدا می کنند.

 

محققان در حال مطالعه چگونگی رشد سلول های ملانوما در حضور این درمان های هدفمند با هدف یافتن راه هایی برای غلبه بر مقاومت هستند. ایده های در حال آزمایش شامل ترکیبات دارویی جدید و داروهایی است که مسیر B-Raf را به روش های متفاوتی نسبت به داروهای موجود هدف قرار می دهند.

ایمونوتراپی

ایمونوتراپی ها روش هایی هستند که به سیستم ایمنی بدن کمک می کنند تا به طور موثرتری با سرطان مبارزه کند. ملانوما تمایل به داشتن تعداد نسبتاً بالایی جهش ژنتیکی دارد که می تواند توسط سیستم ایمنی در مقایسه با سایر انواع سرطان شناسایی شود. این باعث می شود که بیماران به  ایمونوتراپی (ایمنی درمانی) پاسخ دهند.

درحال حاظر سه مهارکننده ایمن ایمن (ICI) برای درمان ملانومایی که با جراحی قابل برداشتن نیستند یا متاستاز داده اند، تایید شده اند:

ترکیب ipilimumab و nivolumab نیز برای برخی از بیماران مبتلا به ملانوم متاستاتیک یا غیرقابل برداشت تایید شده است. یک کارآزمایی بالینی نشان داد که این ترکیب همچنین می تواند ملانوما را که در برخی از بیماران به مغز گسترش یافته است، کوچک کند.

سرطان

سطوح سرطان پوست

انواع دیگر سرطان پوست

  • لنفوم سلول هایT پوست
  • کارسینومای سلول مرکل
  • کارسینومای چربی

سرطان پوست چگونه تشخیص داده می شود؟

سرطان های پوست به طور کلی به صورت بالینی توسط یک متخصص پوست یا پزشک خانواده تشخیص داده می شوند، زمانی که ضایعه بزرگ شده، پوسته پوسته شدن یا خونریزی دهنده را مشاهده میکنند. ضایعه به دقت بررسی می شود و در حالت ایده آل، معاینه کامل پوست نیز انجام می شود.

 

  • درموسکوپی (با استفاده از یک نور بزرگ‌نمای ویژه) ممکن است برای تایید تشخیص، تشخیص زودهنگام سرطان پوست و حذف ضایعات خوش‌خیم استفاده شود.
  • در موارد مشکوک به سرطان پوست غیر ملانوما، نمونه‌برداری جزئی از پوست ممکن است برای تایید تشخیص یا تعیین یک نوع فرعی که ممکن است بر درمان تأثیر بگذارد گرفته شود.
  • در صورت مشکوک بودن به ملانوم، معمولاً برای تشخیص کامل اکسیزیون انجام می شود، زیرا بیوپسی جزئی می تواند در تومورهای ملانوسیتی گمراه کننده باشد.

 

تشخیص در آزمایشگاه توسط هیستوپاتولوژیست تایید می شود. ممکن است چند روز طول بکشد تا گزارش صادر شود، یا در صورت نیاز به آزمایش های ویژه، بیشتر طول بکشد.

  • آزمایش ژنتیکی برای ملانوما و تشخیص ملانوم مبتنی بر خون ممکن است در برخی از مراکز موجود باشد.در صورت وجود ظن گسترش ممکن است تحقیقات بیشتری مورد نیاز باشد.

 

 

 

 

منابع

 

 

 

2 دیدگاه برای “سرطان پوست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *