سرطان استخوان چیست؟
این نام اصطلاحی برای چندین سرطان مختلف است که در استخوان ها ایجاد می شوند. هنگامی که سلول های سرطانی در استخوان رشد می کنند، می تواند به بافت استخوانی طبیعی آسیب برساند . نوع سلول و بافتی که سرطان در آن شروع می شود، نوع سرطان استخوان را تعیین می کند.
سرطان هایی که در خود استخوان ایجاد می شوند، سرطان های اولیه استخوان نامیده می شوند. این نوع سرطان که سرطان اولیه ی استخوان نام دارد ممکن است در هر استخوانی در بدن شروع شود، اما اغلب مواقع استخوان های لگن یا استخوان های بلند در بازوها و پاها را درگیر می کند. سرطان استخوان ، جزو بیماری های نادر است و کمتر از 1 درصد از کل سرطان ها را تشکیل می دهد. در واقع، تومورهای غیرسرطانی استخوان بسیار شایع تر از تومورهای سرطانی هستند. این نوع سرطان اولیه ی استخوان شامل سرطان هایی که در جای دیگری از بدن شروع شده و به استخوان گسترش می یابند (متاستاز می کنند) نمیباشد. بسیاری از تومورها که در اندام ها یا سایر قسمت های بدن شروع می شوند می توانند به استخوان ها و همچنین سایر قسمت های بدن گسترش یابند .این نوع سرطانها از ناحیه ای که شروع شدهاند نامگذاری میشوند، مانند سرطان سینه که به استخوان متاستاز داده است. به این توده ها سرطان ثانیویه استخوان یا متاستاتیک می گویند. تومورهای سینه، پروستات و ریه معمولاً به استخوانها متاستاز میدهند.
برخی از انواع این بیماری عمدتاً در کودکان رخ می دهد، در حالی که برخی دیگر بیشتر بزرگسالان را تحت تأثیر قرار می دهند. در این نوع سرطان ها، رایج ترین روش درمان جراحی میباشد، اما ممکن است از شیمی درمانی و پرتودرمانی نیز استفاده شود. انتخاب روش درمان برای استفاده از جراحی، شیمی درمانی یا پرتودرمانی بر اساس نوع سرطان انتخاب میشود.
علائم:
علائم و نشانه های سرطان استخوان عبارتند از :
• درد در ناحیه ی استخوان
• تورم و حساسیت در نزدیکی ناحیه ی آسیب دیده
• ضعیف شدن استخوان که منجر به شکستگی میشود
• احساس خستگی
• کاهش وزن ناگهانی
عوامل :
علت اکثر سرطان های استخوان، ناشناخته است. تعداد کمی از سرطان های استخوان با عوامل ارثی مرتبط هستند، و در برخی موارد مربوط به قرار گرفتن در معرض اشعه های مضر می باشند.
انواع سرطان استخوان:
سرطان های استخوان بر اساس نوع سلولی که سرطان از آنجا شروع شده است به انواع جداگانه تقسیم می شوند.شایع ترین انواع آن عبارتند از:
• استئوسارکوم
این نوع سرطان شایع ترین شکل سرطان استخوان می باشد.
در این تومور، سلول های سرطانی، استخوان تولید می کنند. این نوع بیماری استخوان اغلب در کودکان و جوانان، در استخوان های پا یا بازو رخ می دهد. در شرایط نادر، استئوسارکوم ها می توانند خارج از استخوان ها ایجاد شوند (استئوسارکوم های خارج اسکلتی).
• کندروسارکوم
کندروسارکوم دومین نوع شایع سرطان استخوان است. در این تومور سلول های سرطانی ، غضروف تولید می کنند.کندروسارکوم معمولاً در لگن، پاها یا بازوها در افراد میانسال و مسن رخ می دهد.
• کوردوما
این تومور نادر از استخوانهای ستون فقرات – معمولاً در پایه ستون فقرات یا جمجمه شروع میشود. مانند کندروسارکوم، کوردوما اغلب در افراد مسن رخ می دهد. مردان بیشتر از زنان به این نوع سرطان استخوان مبتلا می شوند.
عوامل خطر
دلایل ابتلا به این نوع بیماری بطور دقیق مشخص نیست ، اما پزشکان دریافته اند که عوامل خاصی با افزایش خطر ، مرتبط هستند. از جمله:
- سندرم های ژنتیکی ارثی. برخی از سندرمهای ژنتیکی نادر که از خانواده منتقل میشوند، خطر ابتلا به سرطان استخوان را افزایش میدهند، از جمله سندرم Li-Fraumeni و رتینوبلاستوما ارثی.
- بیماری استخوان پاژه . بیماری پاژه استخوان که بیشتر در افراد مسن رخ می دهد، می تواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.
- پرتودرمانی برای درمان سرطان. قرار گرفتن در معرض دوزهای زیاد پرتو، مانند مواردی که در طول پرتودرمانی برای سرطان داده می شود، خطر ابتلا به سرطان استخوان در آینده را افزایش می دهد.
روش های درمان سرطان استخوان:
انتخاب روش درمان به نوع سرطان و میزان گسترش آن بستگی دارد. در اکثر مواقع ترکیبی از موارد زیر برای درمان بیماری استفاده میشود:
- جراحی برای برداشتن بخشی از استخوان دارای سرطان – اغلب امکان بازسازی یا جایگزینی استخوان برداشته شده وجود دارد، اما در برخی مواقع قطع عضو ضروری است.
- شیمی درمانی – درمان با داروی قوی کشنده سرطان انجام میگیرد. افراد معمولاً این دارو را با قورت دادن یک قرص یا تزریق آن در رگ دریافت می کنند. پزشکان می توانند از شیمی درمانی برای درمان سرطان های اولیه استخوان یا جلوگیری از گسترش سرطان های استخوانی به نواح دیگر استفاده کنند.
رادیوتراپی – که در آن از پرتو اشعه ایکس برای از کوچک کردن سلول های سرطانی استفاده می شود. معمولا پیش از انجام جراحی از رادیو تراپی برای کوچک کردن محل جراحی استفاده میشود تا حد امکان بافت کمتری نیاز به جراحی داشته باشد.
تشخیص
برای تشخیص سرطان استخوان، پزشکان ابتدا از اشعه ایکس برای مشاهده تصاویر استخوان ها استفاده می کنند. تصاویر (MRI) و سی تی اسکن تصاویر دقیق تری از نواحی اطراف استخوان ها ارائه می دهند و قبل از هر گونه درمانی مورد بررسی قرار میگیرند.
قطعی ترین راه برای تشخیص ، نمونه برداری از استخوان آسیب دیده و ارسال آن به آزمایشگاه برای آزمایش است. این روش به عنوان بیوپسی استخوان شناخته می شود.
بیوپسی می تواند دقیقاً نوع سرطان و درجه آن را مشخص کند.
مرحله بندی پیشرفت :
مرحله بندی توصیفی از میزان گسترش سرطان میباشد.یک سیستم مرحله بندی پرکاربرد برای سرطان های مربوط به استخوان در بریتانیا از 3 مرحله اصلی استفاده می شود:
- مرحله 1 – سرطان درجه پایین است و به خارج از استخوان گسترش نیافته و به خود استخوان محدود شده است.
- مرحله 2 – سرطان هنوز فراتر از استخوان گسترش نیافته است، اما درجه بالایی دارد.
- مرحله 3 – سرطان به سایر قسمت های بدن مانند ریه ها گسترش یافته است( متاستازیک)
اکثر موارد مرحله 1 و برخی از موارد مرحله 2 شانس بالایی برای درمان دارند.
متأسفانه، درمان سرطان مرحله 3 دشوارتر است، اگرچه درمان می تواند علائم و سرعت گسترش سرطان را کاهش دهد.
منابع:
- https://www.pathologyoutlines.com/topic/boneWHOclass.html
- https://www.nhs.uk/conditions/bone-cancer/
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17745-bone-cancer
دستگاه تیشو امبدینگ سنتر دیدسبز مدل DS 9903
برای قالبگیری نمونه های بافت پردازش شده جهت آماده سازی بافت برای برش گیری توسط میکروتوم بکار میرود.
این دستگاه دارای ساختار ماجولار با یک مخزن ۵ لیتری ذوب پارافین و دو مخزن کوچک با مجموع ظرفیت ۱.۸ لیتری و یا ۱۳۲ تیشو کاست (تیشوتک) میباشد. همچنین امکان قرار دادن ۶۰ بلوک بر روی کلد پلیت آن وجود دارد.
ورود